Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de conjunctuurtest van november 2005 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie de afgelopen maand niet veel gewijzigd is. Er werden evenveel orders ontvangen en ook de oordelen over de orderontvangsten en orderpositie veranderden niet. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename van de productie.

Evenveel orders, stemming overanderd

De orderontvangsten op de buitenlandse markt namen iets af van september op oktober, terwijl de orders op de binnenlandse markt vrijwel gelijk bleven. Per saldo is de totale orderontvangst nauwelijks gewijzigd. Ook de oordelen over de orderpositie en orderontvangsten veranderden nagenoeg niet. Alleen het oordeel over de buitenlandse orderpositie verslechterde iets.

Toename productie verwacht

Voor november 2005 tot en met januari 2006 verwachten de ondernemers een toename van de productie. Dit gaat volgens hen gepaard met vrijwel gelijkblijvende afzetprijzen.

Eén op zes verwacht afname personeel

Ongeveer één op de zes ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de periode november tot en met januari. Er zijn al geruime tijd bijna geen ondernemers die een toename van het peroneelsbestand verwachten.

Verwachting voor november 2005 tot en met januari 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor november 2005 tot en met januari 2006