Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie
September 2005 was niet best voor de textiel-, kleding- en lederindustrie. De omzet was in deze maand lager dan in september 2004. Wel stegen de afzetprijzen licht. De lagere omzet en hogere verkoopprijzen resulteerden in een kleiner wordend volume van de gemiddelde dagomzet. De gemiddelde dagproductie was in september eveneens kleiner dan in dezelfde maand van 2004. En de waarde van de ontvangen orders is eveneens lager dan in september 2004.
Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2005 t.o.v. september 2004)
Omzet lager
De omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in september van dit jaar ruim 6 procent lager dan in dezelfde maand in 2004. Na verrekening van prijsinvloeden, kwam het volume van de gemiddelde dagomzet 7,5 procent lager uit. Opvallend is dat de omzet in de kledingindustrie, na vier maanden van groei, in september 2005 met een daling van 12 procent fors lager was. Ook in de textiel- en lederindustrie werden omzetverliezen geleden, maar deze waren minder groot.
Na verrekening van hogere verkoopprijzen bleek, in september 2005, het niveau van de gemiddelde dagomzet in het binnenland maar liefst ruim 9 procent kleiner te zijn, en in het buitenland 6 procent.
Met het uitkomen van de septembercijfers kan ook de stand van zaken opgemaakt worden over het derde kwartaal. De omzet daalde in verhouding met die van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar met ruim 3,5 procent. In de kledingindustrie was de omzet in het derde kwartaal hoger (+ 4 procent), vooral dankzij positieve omzetresultaten in het binnenland (+ 11 procent), terwijl in het buitenland de omzet ruim 7,5 procent lager was. In de textiel- en lederindustrie was de omzet respectievelijk ruim 4 procent en 10 procent lager.
Ook het volume van de gemiddelde dagomzet daalde in het derde kwartaal met 5 procent. In het binnenland was het omzetvolume 6,5 procent kleiner terwijl de omzet in het buitenland ruim 3,5 procent kleiner was.
Orderontvangsten hoger in derde kwartaal
De waarde van de orderontvangsten van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in september van dit jaar 4 procent lager dan in september van 2004. In de textielindustrie bleef de waarde stabiel terwijl in de kledingindustrie (-7,5 procent) en in de lederindustrie (- 27 procent) de waarde van de ontvangen orders duidelijk lager was.
De orderontvangsten hadden in het derde kwartaal van 2005 ruim 2 procent meer waarde dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit resultaat was vooral te danken aan positieve uitkomsten in de maand augustus. Toen groeide de orderontvangsten met 15 procent. In juli en september werden verliezen geleden van respectievelijk ruim 1 en 4 procent.
Prijzen hoger
In september 2005 lagen de afzetprijzen van de totale branche 1,5 procent hoger dan in september 2004. De verbruiksprijzen lagen 2,5 procent hoger. De toename van afzetprijzen en verbruiksprijzen worden in alle geledingen van de branche waargenomen.
Sinds de tweede helft van 2004 zijn de afzetprijzen en verbruiksprijzen in de branche ieder kwartaal gestegen. De afzetprijzen konden echter geen gelijke tred houden met de groei van de verbruiksprijs, hetgeen ongunstig is voor de marges. Ook het derde kwartaal van 2005 levert hetzelfde beeld op. De afzetprijzen waren in dit kwartaal bijna 1,5 procent hoger dan in het overeenkomstige kwartaal van 2004. Het niveau van de verbruiksprijzen was ruim 2,5 procent hoger.
Productie kleiner in september
Het volume van de gemiddelde dagproductie was in september bijna 4 procent kleiner dan in september van 2004. Het derde kwartaal werd afgesloten met een productieverlies van ruim 3 procent. Over de eerste drie trimesters gemeten, bleek het volume van de gemiddelde dagproductie bijna 3,5 procent kleiner te zijn.
Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw kleiner
Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie was in het tweede kwartaal van 2005 bijna 1,5 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. In het eerste kwartaal van 2005 bedroeg de afname bijna 7 procent.