Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2005 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie de afgelopen maand verbeterd is. De orderontvangsten namen fors toe en de ondernemers oordeelden hierover positiever. Voor de nabije toekomst wordt een toename van de productie verwacht.

Orderontvangsten fors toegenomen

De orderontvangsten stegen fors van augustus op september, vooral op de binnenlandse markt. Een toename van de orders is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De ondernemers waren positiever gestemd over de ontvangen orders. De oordelen over de orderpositie en de index van de orderpositie wijzigden niet. Het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product verbeterde.

Concurrentiepositie binnen EU licht verzwakt

De ondernemers zagen in oktober hun concurrentiepositie binnen de EU licht verslechteren. De concurrentiepositie op de binnenlandse markt en buiten de EU veranderde nauwelijks. Ook de bezettingsgraad en het oordeel over de productiecapaciteit wijzigden vrijwel niet. Het aandeel ondernemers dat met productiebelemmeringen kampte is iets toegenomen.

Weer toename productie verwacht

De ondernemers verwachten voor het vierde kwartaal van 2005 een lichte toename van de productie. Het is al de dertiende maand op rij dat ondernemers in deze branche per saldo een gelijkblijvende dan wel hogere productie verwachten. De productietoename gaat volgens de ondernemers gepaard met fors hogere afzetprijzen. De buitenlandse afzet zal de komende maanden naar eigen zeggen niet veranderen.

Eén op zes verwacht afname personeel

Ongeveer één op de zes ondernemers verwacht dat het aantal werknemers in de periode oktober tot en met december zal afnemen. Van de overige ondernemers verwacht negentig procent geen verandering in de personeelsomvang.

Verwachting voor oktober tot en met december 2005,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor oktober tot en met december 2005