Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van september 2005 laat voor de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie een verbeterd beeld zien. De orderontvangsten wijzigden vrijwel niet van juli op augustus. Een daling van de orderontvangsten is echter gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De oordelen over de orderontvangsten en orderpositie verbeterden. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename van de productie.

Evenveel orders, minder pessimisme

De orderontvangsten op de binnenlandse markt namen af van juli op augustus, terwijl de orders op de buitenlandse markt juist toenamen. Per saldo is de totale orderontvangst gelijk gebleven. Een daling van de orderontvangsten is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De ontevredenheid over de orderontvangsten en orderpositie nam flink af. Het oordeel over de voorraad gereed product verslechterde iets.

Forse toename productie verwacht

De ondernemers verwachten voor de periode september tot en met november 2005 een forse toename van de productie. Dit gaat volgens hen gepaard met licht stijgende verkoopprijzen.

Eén op zes verwacht afname personeel

Ongeveer één op de zes ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de periode september tot en met november. Bijna driekwart voorziet een gelijkblijvend personeelsbestand.

Verwachting voor september tot en met november 2005,
saldo van het persentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor september tot en met november 2005