Enquêteonderzoek onder allochtonen

Vandaag verschijnt de CBS-publicatie Enquêteonderzoek onder allochtonen. Problemen en oplossingen. Deze publicatie gaat in op een aantal aspecten van enquêteonderzoek onder allochtonen zoals de (steekproef)opzet, de benaderingsstrategie, de respons en de resultaten.

Een opvallend resultaat is dat allochtonen slechter bereikbaar zijn dan autochtonen, maar niet vaker weigeren. De lage respons komt vooral doordat ze lastiger thuis te bereiken zijn en in de grote steden wonen waar de respons doorgaans lager is. Van de Turken, Marokkanen en Surinamers deed in 2004 iets meer dan de helft mee aan het Leefsituatie-onderzoek van het CBS. De deelname onder autochtonen was 66 procent. Door allochtonen vaker te benaderen, neemt de enquêtedeelname aanzienlijk toe.

Deze publicatie is een resultaat van het strategisch onderzoeksprogramma Non-respons en moeilijk waarneembare groepen. Het CBS voert dat programma uit in samenwerking met andere Nederlandse onderzoeksinstellingen.

Verder in Enquêteonderzoek onder allochtonen

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn:

Gevolgen non-respons onder allochtonen

Effecten van beloning en dataverzamelingsmethoden bij jonge allochtonen

Heeft telefonische enquêtering van jonge allochtonen een toekomst?

Culturele opvattingen en demografische levensloop van Marokkaanse en Turkse jongeren

De ervaren gezondheid, tevredenheid met het leven, de mate van onveiligheid, contacten met familie, vrienden en kennissen, participatie in verenigingen