Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie
De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie heeft in juni wederom meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de waarde van de orderontvangst was hoger. Deze groei van omzet en orders is toe te schrijven aan de gestegen prijzen van ruwe olie op de wereldmarkt. Hierdoor bleef het volume van de gemiddelde dagomzet op hetzelfde niveau als juni 2004. Het volume van de gemiddelde dagproductie was aanzienlijk kleiner dan in juni 2004.
Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juni 2005 t.o.v. juni 2004)
Volume van de gemiddelde dagomzet stabiel
Evenals in de voorgaande zeventien maanden heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie ook in juni meer omzet gerealiseerd. De omzettoename komt uitsluitend door de gestegen afzetprijzen. Als het prijseffect in de omzet wordt verrekend, blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet vrijwel gelijk is aan dat van juni 2004.
In de chemische industrie en de rubber- en kunststofindustrie was het volume van de gemiddelde dagomzet respectievelijk ruim 7 procent en ruim 1 procent kleiner dan dat van juni 2004. In de aardolie-industrie was het omzetvolume met ruim 30 procent juist fors groter. De buitenlandse omzet was in deze bedrijfstak 23 procent groter en in het binnenland werd een groei van de omzet gemeten van ruim 40 procent.
Op kwartaalbasis blijkt dat de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar 14 procent hoger was. Het volume van de gemiddelde dagomzet, dat overblijft na verrekening van werkdag- en prijsinvloeden, was 4 procent kleiner dan in het overeenkomstige kwartaal van 2004. Het omzetverlies in het buitenland was bijna 9 procent, terwijl aan binnenlandse afnemers bijna 5 procent meer is verkocht.
In het tweede kwartaal van dit jaar was in de chemische industrie het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 8 procent kleiner. In de rubber- en kunststofindustrie was het omzetvolume vrijwel gelijk. Maar de aardolie-industrie boekte ook in het tweede kwartaal de beste resultaten. Daar was het volume van de gemiddelde dagomzet 11 procent groter. Deze groei van de omzet werd uitsluitend binnen onze landsgrenzen gerealiseerd. Daar was het omzetvolume bijna 24 procent groter, terwijl op de buitenlandse markt de omzet nagenoeg gelijk bleef.
Ook hogere orderontvangsten in juni
De waarde van de ontvangen orders was in juni 2005 ruim 1,5 procent hoger dan het niveau van dezelfde maand van het voorgaande jaar. Ook in het tweede kwartaal was de ontwikkeling van de orderontvangst positief. In de maanden april tot en met juni was de waarde van de orderontvangsten 4 procent hoger dan in dezelfde periode van 2004.
Prijzen weer hoger
Vanwege de hoge olieprijs lagen de verbruiksprijzen in juni 25 procent hoger dan in juni 2004. In de aardolie-industrie was de gemiddelde verbruiksprijs bijna 40 procent hoger. In de chemische en rubber- en kunststofindustrie waren de prijsstijgingen respectievelijk 15 en bijna 10 procent.
De afzetprijzen in de gehele branche waren in juni 15 procent hoger. De gestegen kosten zijn slechts gedeeltelijk doorberekend. Op de buitenlandse markt was de afzetprijs 17 procent hoger en in eigen land bleef het niveau van de afzetprijs 13 procent hoger dan in juni 2004.
In het tweede kwartaal van 2005 was de verbruiksprijs 21 procent hoger dan een jaar eerder. De importprijs kwam 23 procent hoger uit. De producten in de branche waren 15 procent duurder dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. In het binnenland werd 12 procent meer berekend en op de exportmarkten was de gemiddelde afzetprijs gemiddeld 17 procent hoger.
Productie ook in juni lager
Opnieuw was in juni 2005 het volume van de gemiddelde dagproductie met een afname van 6 procent fors kleiner dan in diezelfde maand een jaar eerder. Het productievolume was in de periode van april 1999 tot augustus 2004 bijna iedere maand hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. Vanaf dat moment kwam een kentering. In het tweede kwartaal was het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 4 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2004.
Bruto toegevoegde waarde lager in het eerste kwartaal
Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie is in het eerste kwartaal van 2005 ruim 5 procent kleiner dan in het eerste kwartaal van 2004. Daarmee kent 2005 geen goede start. In 2004 was er namelijk nog sprake van een gemiddelde stijging van het volume van de bruto toegevoegde waarde met een kleine 2 procent.