Industriebeeld: Producenten in de industrie pessimistischer in juli
De ondernemers in de industrie waren in juli pessimistischer dan in juni. Het producentenvertrouwen is uitgekomen op -3,7. In juni was het -1,7. Het producentenvertrouwen bevond zich in juli op het laagste niveau sinds november 2003.
De Nederlandse industrie heeft ook in mei 2005 weer meer omgezet dan een jaar eerder. In vergelijking met mei vorig jaar was de omzet 8 procent hoger. De omzettoename is vooral toe te schrijven aan hogere afzetprijzen en een werkdag meer. De industrie heeft in mei van dit jaar 1,0 procent minder geproduceerd dan in mei 2004.
Het volume van de bruto toegevoegde waarde daalde in het eerste kwartaal van 2005 in vergelijking met het overeenkomstige kwartaal van 2004.
Producenten in de industrie pessimistischer in juli
De ondernemers in de industrie waren in juli pessimistischer dan in juni. Het producentenvertrouwen is uitgekomen op -3,7. In juni was het -1,7. Het producentenvertrouwen bevond zich in juli op het laagste niveau sinds november 2003.
Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.
Ondernemers zijn vooral negatief gestemd over de verwachte productie in de komende drie maanden. Dit geldt dan vooral voor de producenten van consumptiegoederen. Het oordeel van de Nederlandse producenten over de orderpositie en over de voorraad gereed product is echter nauwelijks veranderd.
Een op de zes ondernemers in de industrie verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl slechts een op de zeventien van plan is het aantal personeelsleden te verhogen. Dit betekent een verslechtering ten opzichte van de voorgaande maanden.
Meer omzet door hogere prijzen en extra werkdag
De omzettoename van 8 procent wordt voor ruim de helft veroorzaakt door hogere afzetprijzen. Verder telde mei in 2005 een werkdag meer dan in 2004. Het positieve effect van deze extra werkdag op de omzet raamt het CBS op 2 procent.
De omzetgroei is in mei 2005 gelijk verdeeld over de binnenlandse en de buitenlandse markt. De gemiddelde afzetprijs steeg in diezelfde periode met 11 procent.
Productie industrie lager in mei
De productie in de industrie lag in mei van dit jaar, na correctie voor verschillen in werkdagpatroon, 1,0 procent lager dan in mei 2004. Het is de derde maand op rij dat de industriële productie lager is dan vorig jaar. Het gemiddelde van de daling in april en mei is echter minder groot dan die in het eerste kwartaal van 2005.
Voor het bepalen van omslagen en tempowisselingen in de productieontwikkeling kan ook gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt.
Voor seizoeninvloeden en werkdagen gecorrigeerd steeg de industriële productie in de periode april-mei 2005 ten opzichte van februari-maart met 0,4 procent. De lichte stijging volgt na twee maanden met productiedalingen.
De productie van grondstoffen en halffabrikaten steeg licht in de periode april-mei 2005 in vergelijking met februari-maart. Verder zijn er vrijwel evenveel consumptiegoederen geproduceerd en verminderde de productie van investeringsgoederen.
Volume bruto toegevoegde waarde daalt in eerste kwartaal
Het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de Nederlandse industrie was in het eerste kwartaal 1,9 procent lager in vergelijking met het eerste kwartaal van 2004.
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2005 voor het eerste sinds 2003 gekrompen. Het bruto binnenlands product (BBP) was 0,5 procent lager dan een jaar eerder. De lichte daling van het BBP is te wijten aan de teruggelopen binnenlandse bestedingen en de lagere groei van de export. De export groeide in het eerste kwartaal bijna de helft minder dan gemiddeld in 2004. Verder hebben de huishoudens minder gekocht en zijn de investeringen teruggelopen.