Hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2005 blijkt dat het beeld in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie opnieuw negatiever is geworden. Van mei op juni was sprake van een afname van de opdrachten. Vooral op de buitenlandse markt werden flink minder orders ontvangen. De ondernemers zijn over de totale orderontvangst iets minder negatief. De index van de orderpositie daalde met bijna 1 punt naar 85,5 (juli 2000=100). Ook de bedrijvigheid in de nabije toekomst zien de ondernemers somber in.

Ondernemers iets minder negatief over orderontvangst

De ondernemers in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie oordeelden in juli minder negatief over de orderontvangst. Bijna vier op de tien ondernemers beoordeelden de orderontvangst als slecht. Het oordeel over de orderpositie is wel verder verslechterd.

Ruim één op de drie ondernemers kampt met vraagtekort

De concurrentiepositie op de binnenlandse markt is volgens de ondernemers vrijwel ongewijzigd gebleven. Bijna één op de vier ondernemers ondervond in juli productiebelemmeringen. Onvoldoende vraag is daar in meer dan driekwart van de gevallen de oorzaak van. De bezettingsgraad steeg van 76,5 procent in april naar 77,3 procent in juli.

Flinke daling productie verwacht

Ongeveer één op de drie ondernemers in de branche verwacht voor het derde kwartaal van 2005 een daling van de productie. De verkoopprijzen zullen volgens hen nauwelijks wijzigen.

Ruim één op de vier ondernemers verwacht afname personeel

Ruim één op de vier ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in het derde kwartaal. Dit aandeel is al geruime tijd vrij constant.

Verwachting voor juli tot en met september 2005

Verwachting voor juli tot en met september 2005