Papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van mei 2005 laat voor de papier- en grafische industrie een licht verbeterd beeld zien. Van maart op april ontvingen de ondernemers iets meer orders en verbeterde het oordeel over deze orderontvangsten. Voor de nabije toekomst wordt een forse toename van de bedrijvigheid verwacht.

Orderontvangsten iets toegenomen

De orderontvangsten op de binnenlandse markt namen toe van maart op april, terwijl de orders op de buitenlandse markt juist wat afnamen. Per saldo is de totale orderontvangst iets gestegen. De oordelen over de orders laten een diffuus beeld zien. De tevredenheid over de orderontvangsten nam af, terwijl de ondernemers iets positiever oordeelden over de orderpositie. Net als vorige maand beschouwde nog maar vijf procent van de ondernemers de voorraden gereed product als te groot gelet op de verwachte afzet.

Opnieuw flinke toename productie verwacht

Voor de periode mei tot en met juli 2005 verwachten de ondernemers in de papier- en grafische industrie opnieuw een flinke toename van de productie. Het is al de vierde maand op rij waarin de ondernemers aangeven een forse productietoename te verwachten. Zowel in de papierindustrie als de drukkerijen verwacht men dat de productietoename gepaard gaat met lagere afzetprijzen. Ondernemers in de papierindustrie voorzagen in de voorgaande maanden steeds hogere afzetprijzen.

Afname personeel vooral bij drukkerijen verwacht

De drukkerijen zijn op personeelsgebied al enkele jaren somber gestemd. In dit deel van de branche verwacht ongeveer een kwart van de ondernemers de komende maanden een afname van het personeel. Ondernemers in de papierindustrie zijn veel minder pessimistisch. Hier verwacht slechts één op de acht ondernemers een afname van het personeel in de komende maanden.

Verwachting voor mei tot en met juli 2005