Drank stijgt flink in prijs na belastingverhoging

© ANP

De winkelprijs voor mineraalwater, frisdrank en vruchten- en groentesappen is de afgelopen vijf jaar gemiddeld met ruim 17 procent gestegen. Voor alcoholische dranken betalen consumenten bijna 10 procent meer dan in februari 2011, waarmee de prijsstijging minder sterk was. De prijsstijging van dranken volgt op belastingwijzigingen met een sterker prijsverhogend effect dan gemiddeld. Dit meldt CBS.

De prijsstijging bij zowel alcoholische als niet-alcoholische dranken is hoger dan de algemene prijsstijging van goederen en diensten in Nederland. Die bedroeg 7,5 procent ten opzichte van februari 2011. De prijsstijging van alcoholvrije dranken in Nederland is de op een na hoogste in de eurozone.

Created with Highcharts 7.0.3Sla grafiek op01020358131518Prijsstijging
Door belastingwijziging
Reguliere prijsverandering
Alle bestedingenAlcoholhoudende drankenAlcoholvrije dranken (excl koffie, thee en cacao)
Prijsstijging in februari 2016 t.o.v. februari 2011 in procenten

Prijsstijging voor een belangrijk deel door belastingverhoging

Naast de reguliere prijsstijging van alcoholvrije en alcoholische dranken steeg ook de belasting op die producten. Tot en met eind 2015 was de verbruiksbelasting op mineraalwater en vruchten- en groentesappen lager dan de belasting op frisdrank. Vanaf januari is de verbruiksbelasting gelijkgesteld aan die op frisdrank. Tegelijkertijd is deze belasting, die speciaal gericht is op alcoholvrije dranken, verhoogd. In 2014 was de verbruiksbelasting ook al gestegen.

De accijnzen op alcoholische dranken gingen eveneens meerdere keren omhoog. Doordat op alcoholische dranken het hoge btw-tarief van toepassing is, stegen de prijzen ook mee met de btw-verhoging van oktober 2012. Dit gold niet voor alcoholvrije dranken, want daarop is het lage btw-tarief van toepassing.

Mineraalwater meest in prijs gestegen

Van alle dranken die verkocht worden in supermarkten en slijterijen steeg de prijs van mineraalwater het meest. Een fles of pak mineraalwater werd in vijf jaar tijd 30 procent duurder. Bijna de helft van de prijsstijging werd veroorzaakt door de gestegen verbruiksbelasting.

In januari 2014 werd de verbruiksbelasting op mineraalwater verhoogd van 4,13 naar 5,70 eurocent per  liter. Na de verhoging begin 2016 bedraagt de belasting 8,83 eurocent per liter.

Created with Highcharts 7.0.3Sla grafiek op05101520253035Prijsstijging alcoholvrije dranken
Door belastingwijziging
Reguliere prijsverandering
Vruchten- en groentesappenFrisdrankenMineraalwater of bronwater
Prijsstijging in februari 2016 t.o.v. februari 2011 in procenten

Bier ruim 12 procent duurder

Van de alcoholische dranken is bier in vijf jaar tijd het meest in prijs gestegen. De prijs voor bier steeg in vergelijking met februari 2011 met ruim 12 procent. Gedistilleerde dranken stegen met 10 procent in prijs en wijn werd 8 procent duurder. Ruim de helft van de prijsstijging van alcoholhoudende dranken komt door de hogere accijns. De prijsstijging van alcoholische dranken is lager dan die van alcoholvrije dranken, maar wel hoger dan de algemene prijsstijging van 7,5 procent.

Created with Highcharts 7.0.3Sla grafiek op02468101214Prijsstijging alcoholhoudende dranken
Door belastingwijziging
Reguliere prijsverandering
WijnGedistilleerde drankenBier
Prijsstijging in februari 2016 t.o.v. februari 2011 in procenten

Prijsstijging alcoholvrije dranken in Nederland een na hoogst

Op Finland na was de prijsstijging van alcoholvrije dranken in Nederland de hoogste uit de eurozone. De prijzen in Nederland stegen ruim 2 keer zo hard als gemiddeld in de eurozone.  In de landen om ons heen stegen de prijzen ook, maar minder snel. In Cyprus en Griekenland werden alcoholvrije dranken juist iets goedkoper.

Created with Highcharts 7.0.3Bron: CBS, EurostatSla grafiek op-50510152025Prijsverandering alcoholvrije dranken (excl koffie, thee en cacao) in de eurozone
FinlandNederlandBelgiëLuxemburgOostenrijkEstlandPortugalLetlandLitouwenDuitslandMaltaSlowakijeeurozoneSpanjeItaliëSloveniëFrankrijkIerlandGriekenlandCyprus
Prijsverandering in januari 2016 t.o.v. januari 2011 in procenten (gemeten volgens HICP)