Varkensvlees meest in trek
In 2007 at een Nederlander gemiddeld circa 85 kg vlees en vleesproducten. Dat is bijna 2 procent minder dan in 2000. De afname is vrijwel geheel toe te schrijven aan een verminderde vraag naar varkensvlees.
Helft vleesconsumptie bestaat uit varkensvlees
Vrijwel de helft van de vleesconsumptie per Nederlander bestaat uit varkensvlees. Bijna een kwart is rund- en kalfsvlees. Ruim een kwart is vlees van kip en overige pluimvee. Het resterend deel is afkomstig van schapen, geiten en paarden. Een gezin met twee volwassen kinderen at in 2007 een halve koe en ongeveer twee varkens.
Vleesconsumptie per Nederlander, 2007
Bestedingen aan vlees toegenomen
De waarde van de bestedingen aan vlees en vleeswaren in de winkel is in de periode 2000-2007 met 20 procent toegenomen. Het volume van de bestedingen is met ongeveer 6 procent toegenomen in die periode. De prijzen zijn met bijna 14 procent gestegen.
Ruim 70 procent van alle bestedingen aan vlees in 2007 werden in de supermarkt gedaan.
Duitsland grootste leverancier
Naast Nederlands vlees, eet de Nederlander ook vlees dat in het buitenland wordt geproduceerd. Er werd in 2007 ruim 1,3 miljard kg vlees ingevoerd. Dit is een stijging van 90 procent vergeleken met de vleesinvoer in 2000. Van het geïmporteerde vlees is circa 85 procent afkomstig van landen binnen de EU. Duitsland is goed voor circa 30 procent van de invoer.
Herkomst import vleesproducten, 2007
Nicole Braams
Bron: StatLine, Voedings- en genotmiddelen; consumptie per Nederlander