Nederlanders drinken minder koffie
Het koffieverbruik in Nederland is sinds 1996 met ongeveer 13 procent gedaald naar gemiddeld 3,2 kopjes per persoon per dag in 2006. Toch drinken Nederlanders nog altijd meer koffie dan veel andere volken. Wereldwijd zijn Scandinaviërs de grootste koffiedrinkers.
Koffie meest gedronken
In 2006 verbruikten Nederlanders 6,9 kg koffie per persoon. Dat komt neer op 3,2 koppen koffie per dag. In 1996 waren dat nog 3,6 koppen. Het verbruik daalde gestaag tot 2003, maar bleef sindsdien redelijk stabiel.
Tussen 1996 en 2006 is de consumptie van thee, frisdrank, mineraalwater en wijn toegenomen. Toch is koffie in 2006 nog steeds de meest gedronken drank in Nederland. Thee kwam op de tweede plaats met 100 liter thee per persoon.
Verbruik diverse dranken
Scandinaviërs drinken meeste koffie
Nederlanders drinken veel koffie, maar zijn niet de grootste koffiedrinkers. Sinds jaar en dag is de koffieconsumptie per persoon in de Scandinavische landen de hoogste ter wereld. Gemiddeld dronken Scandinaviërs in de periode 2002–2006 dagelijks 4,3 kopjes koffie. De Finnen waren de koffiedrinkers bij uitstek met 5,4 kopjes koffie per dag. Ook in België/Luxemburg en Zwitserland was het verbruik hoger dan in Nederland.
Koffieverbruik per persoon, 2002/2006
Weinig koffie in Oost- en Zuid-Europa
In de periode 2002–2006 lag de dagelijkse koffiedosis binnen de Europese Unie juist één kopje lager dan in Nederland. Vooral in de Oost-Europese landen wordt weinig koffie gedronken. Ook in Zuid-Europa ligt de koffieconsumptie met 1,9 kopjes per dag ver onder het Nederlandse niveau. Daar wordt veel water gedronken. De Britten zijn weer vooral theedrinkers. Hun koffieverbruik is beperkt tot 1,2 kopjes per dag.
Niet-Europeanen drinken beduidend minder koffie, hoewel in de Verenigde Staten en Canada de dagelijkse consumptie nog bijna op Europees niveau ligt. Opvallend is dat in koffieproducerende landen nog geen kopje per dag wordt gedronken, met uitzondering van Brazilië en Costa Rica.
Margot de Bontridder
Bron: StatLine, Voedings- en genotmiddelen; hoofdelijk verbruik beschikbaar gekomen.